Stone House

1/19

This torus-shaped stone house is located in a quiet residential quarter en route to Ha Long Bay from Hanoi.

A rising green roof and walls composed of subdued dark blue stones create a landscape, which stands out boldly in the new residential area.

The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside the house. Residents experience the changes of the seasons and learn to appreciate their wealthy life with nature, thanks to this sequential garden.

To create a wall with smooth curvature, cubic stones with a thickness of 10cm were carefully stacked. Consequently, the wall performs the play of light and shadow. Massive and meticulous texture of the wall generates a cave-like space, which recalls the image of a primitive house.


Status: Built in 02. 2012

Program: Private House

Location: Quangninh, Vietnam

GFA: 360m2

Client: Individual

Contractor: Wind and Water House JSC

Photographs: Hiroyuki Oki

Design credit: Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)

Architecture Firm | VTNarchitects.net | Ho Chi Minh City

hcmc@vtnaa.com

Phone: 028 6287 4411

© 2020 by VTN Architects, All Rights Reserved

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon