Ting Xi Bamboo Restaurant in China

Updated: Aug 28

Ting Xi Bamboo Restaurant, a VTN Architects project, is situated in a suburban area, surrounded by a lush forest near the center of Xiamen – a beautiful coastal city in China and a sub-provincial city in southeastern Fujian, China.


Ting Xi Bamboo Restaurant

Bamboo Design

The building is a restaurant that has capacity of 200 guests and be placed on an artificial pond. The structure has 2 rows of bamboo columns with 10m span and 10m height. Not only supporting the roof structure, these quadrilateral columns are also contributing to the interior space aesthetics with its impressive bamboo frames. The support area is separated and behind the bamboo building volume with the walls cladded by a local brick material.

Bamboo is the green material of the 21st century due to its excellent CO2 absorbability and rapid growing ability, as well as its characteristic mechanical strength and extreme light weight, which is competitive with other structural materials.

The spatial structure is quite simple and consists of two main components: the first being a bamboo building and the second being a back of house. The bamboo building contains 14 columns with an 8m span between them and is 14m in length from the edge of the eaves on one side to the other. The back of house contains the service functions such as rest rooms, kitchen, staff room and storage. All of these programs are contained within a shallow pond that surrounds the building.

The fourteen columns give form to the bamboo building as they dynamically fan out in four directions from their base and as a result become impressively thick, forming a void inside.

Air Conditioning

Since the interior space is required to be air-conditioned, a major challenge was keeping the inherently permeable bamboo structure airtight. The architects solved this by installing arch-shaped glass panels between the columns and the walls. Also, partition walls composed of bamboo layers, rubber sheets, and a thatch finishing were placed within the columns to make them airtight as well.

The gabled roof, which has a maximum height of 6.4m, allows natural light to permeate inside and provides a pleasant atmosphere to this dynamic room. The gently curved interior form lets people experience the layered frame structures, which further the user perception of the depth of the space.

The service area, located adjacent to the bamboo building, is compactly designed so that it sits below bamboo building’s eaves yet still meets the minimum functional requirements in plan.

Bamboo Preparation Treatment

The bamboo has been treated with a traditional, Vietnamese method in order to naturally reach the high quality and long-term durability that the project demands. This type of treatment can last from 30 to up to 50 years. This natural treatment also contributes to the architects sustainable design approach of the project as per VTN's Green Architecture strategy. By using bricks vernacular bricks of the region, the new building will integrate itself well within its context and harmonize with its surroundings.

The project is currently under construction.



See more photos of Ting Xi Bamboo Restaurant.

Also see Bamboo Architecture.

#VTN_Architects #VTN #VoTrongNghiaArchitects

Architecture Firm | VTNarchitects.net | Ho Chi Minh City

hcmc@vtnaa.com

Phone: 028 6287 4411

© 2020 by VTN Architects, All Rights Reserved

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon