The Atlas Hotel: Modern Luxury in Hoi An Old Town

The Atlas Hotel, designed by VTN Architects is located in Hoi An’s Old Town, an area that has rapidly grown since it was officially declared as a UNESCO World Heritage site in 1999.

Recently, most of the ancient houses have been converted into modern shops and restaurants that serve the daily influx of tourists. The neighborhood is well known for its tiled-roofscape and internal courtyards that provide a layered spatial quality between the inner and outer spaces. This quality has, however, been slowly eroded due to chaotic commercial developments.

The Location

It is in this setting, located in the middle of Hoi An Old Town, that the Atlas Hotel was built. The 5-story hotel provides 48 guest rooms, including all kinds of resort services such as: restaurant and café, healthcare center with spa, foot massages, a gym and a swimming pool.

The hotel structure is positioned along the border of the site, thus creating an impressive building surrounded by greenery. By installing more than 100 cantilevering concrete planters, the greenery appears at all the facades balconies, along the narrow corridors and rooftop as well. The main material for the facade is the local sandstone.

The Design

Located on an irregular plot of land, the design approach for the hotel was to turn this site constraint into its distinctive character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely frees the ground floor to create an interconnected network of courtyards. This spatial quality reflects the dynamism of the new Hoi An but also retains the charm of the Old Town.

Due to the complexity of the site, each guest room is shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presented an opportunity for the rooms to have greater access to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

The building facade is clad with locally sourced sandstone pieces used in combination with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. The planters are arranged along the entire facade of the hotel, which not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces.

Green Architecture

In addition, the perforated stone walls admit daylight without blocking air flow. This scheme allows the place to be naturally ventilated to minimize the use of air conditioners. The use of these green and natural elements embodies the Green Architecture strategy of VTN Architects and follows in the House for Trees concept: to integrate greenery into design as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to social improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.


See Atlas Hotel photo gallery.

#VTN_Architects #VTN #VoTrongNghiaArchitects

Architecture Firm | VTNarchitects.net | Ho Chi Minh City

hcmc@vtnaa.com

Phone: 028 6287 4411

© 2020 by VTN Architects, All Rights Reserved

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon