Thang House: A Design with Sustainability in Mind

Updated: Sep 10

Thang House is one of the latest projects by VTN Architects in the “House for Trees” series of residential projects.



Thang House

Vietnam is known for being an agricultural country, and being able to produce food in the city center sets the founding concept of this project.

Thang House is built in Da Nang, which is the third largest city of the country, located in Central Vietnam. The client wished for a rural house which would provided fresh air, was surrounded by grassland and benefited the owner with its tropical enriched green -- reminding him of the environment from his childhood.

VTN Architects divided the site in two parts, with one containing the living spaces, and the other conceived as a “green lung”. The “green lung” facing the living spaces provides filtered air, diffused light and the aroma of grass and flowers into the house. There are nine boxes arranged on the roof garden with a gap between them filtering light into the circulation spaces.

A Design with Sustainability in Mind

In order to be to be self-sufficient, solar panels provide energy for Thang House while an automatic water recycling system delivers water between the fish pond and the planted areas on the roof of the property. Cleverly designed throughout, the house is two parallel strips on a small urban plot, with one containing the living spaces of the home and the other being a garden which is enclosed by a high, planted wall.

It is the planted areas of Thang House which immediately catch your attention when first seeing the house. This includes a green wall which effortlessly weaves its way upwards to the roof garden and consists of nine planted boxes. The green area lost due to construction work was compensated by a wonderful fruit garden on the rooftop that gets sunlight and provides shelter for the building and gives the owners a sustainable means of growing their own fruits and vegetables. The architects truly tried to minimize energy consumption of the house, designing it to be self-sufficient in both materials and energy.

Openings and balconies in the living spaces of the home face out onto the site’s green areas and its small fish pond. These areas of outdoor space are designed to bring in natural light, fresh air and the aroma of grass and flowers into every single corner of the house.

Four boxes house the living spaces of Thang House – one large volume with three smaller projecting units that house the bedrooms. These are raised over the garden below on thin concrete columns. The windows of the home provide views between rooms and out to the garden itself, and vast sliding doors let interior spaces spill out onto the balconies. With circulation routes that pass through this mix of interior and exterior spaces, different elements of the home have been given an array of material finishes that welcome you in and make it the perfect spot for relaxing.

As part of our Green Architecture strategy, VTN Architects believe that Thang House will be covered with tropical green throughout year, creating a quiet and peaceful space for the family, and becoming one of the “green lungs” in this rapidly developing city.


Note: Thang House has been longlisted in the urban house category of Dezeen Awards.

https://www.dezeen.com/awards/2020/longlists/thang-house/



#VTN_Architects #VTN #VoTrongNghiaArchitects

Architecture Firm | VTNarchitects.net | Ho Chi Minh City

hcmc@vtnaa.com

Phone: 028 6287 4411

© 2020 by VTN Architects, All Rights Reserved

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon