Naman Retreat: Hay Hay Restaurant & Bar

Updated: Aug 28

Naman Retreat Resort is a high-class resort located on the road connecting Da Nang city with Hoi An ancient town. The resort is located right by the coast, 16km from Da Nang International Airport.

Naman Hay Hay Restaurant & Bar

Naman Retreat was designed by VTN Architects as a tropical, modern and peaceful complex resort. With an area of ​​3.4ha, the resort is a harmonious combination of 80 bungalows, hotels, 6 luxury villas and 20 other villas. The idea of ​​the resort is to bring maximum relaxation, refreshing the health and spirit for visitors thanks to the friendly natural space and physical activities of beach sports, yoga and the spa. The resort is a harmonious combination of trees, natural stones and bamboo to bring the perfect resort environment to help guests easily purify the mind and relax to the utmost.

The Design of the Hay Hay Restaurant & Bar

The Hay Hay Restaurant design is a dining area with a main view of the sea and pool. The space in the restaurant can accommodate about 350 guests. This is the main place for meals including breakfast, lunch and dinner for tourists, guests and others visiting the resort. The basement area is for the kitchen and technical area.

The restaurant is designed with a variety of spaces created by changes in the floor and bamboo structure of the building. Large groups of guests can enjoy dinner together under the bamboo arches. Small families or couples have to enjoy the meal in the more private spaces created by conical bamboo columns. The restaurant also has an outdoor space for guests who want to eat outdoors. Those are two areas designed in a circular shape lying in the water facing the sea. The top of each dome in the center of the restaurant is designed with glass, so that the restaurant space always receives natural light during the day.

The main structure of the restaurant is designed with bamboo. The rectangular ground consists of 29 conical bamboo columns and two bamboo domes. All bamboo columns are connected by slopes, including vertical bamboo bars. The glass facade is supported by internal concrete pillars to create an enclosed space to use the air conditioner during hot weather while still connecting the surrounding landscape.

The bamboo for constructing the restaurant and bar is naturally handled on the spot. This process consists of bending bamboo with fire, soaking it in water, and smoking it. It takes 4 months to achieve the best quality of bamboo.

Conical bamboo columns have a structure of straight, inner bamboo columns called locally "Luong", and the outer surface is made of bent bamboo, locally called "Tam Vong". The design is based on the characteristics of each type of bamboo to make the most of their benefits. To overcome the large aperture, the Luong tree is more suitable because it has a length of up to 8m and a diameter of 100mm. If using bamboo bending, Tam Vong is a perfect choice because of its smaller diameter but greater fiber thickness so the bamboo sections are very flexible and malleable.

The Bar

In front of Hay Hay Restaurant, the Naman Beach Bar is designed as a floating structure on the water. The bar is directly connected to the restaurant. The small scale structure attracts attention thanks to its unique geometric appearance, which adds a touch of vibrancy to the restaurant's landscape from above. Technically, the structure is a single-layer hyperboloid structure.

The structure of the building is very complex with the curves it creates but the cube is very simple. The surface is like a cylinder rotating in two directions. To create a twisted surface, the building uses only straight bamboo trees. Consistent with a single-layer hyperboloid structure, the structure uses only Luong trees thanks to its durable and straightforward properties. Luong tree has an average height of 8m, is connected to create a work with a height of 8.5m.

The bar gives diners who sit inside a unique interior view, creating an interesting feeling, as if floating on the water. There is also a buffer space between the restaurant and the beach. For visitors walking around the water, they can feel the impressive reflection of the building.

This project, following VTN Architects Green Architecture strategy, blends with the natural environment, used local materials and was designed for maximum energy efficiency.

The Restaurant



The Bar



See more photos of Naman Retreat.

See more photos of Naman Hay Hay Restaurant.

See more photos of Naman Beach Bar.

Also see Bamboo Architecture.


#VTN_Architects #VTN #VoTrongNghiaArchitects

Architecture Firm | VTNarchitects.net | Ho Chi Minh City

hcmc@vtnaa.com

Phone: 028 6287 4411

© 2020 by VTN Architects, All Rights Reserved

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon